ajtónyitás, ajtónyitás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

A lakásbiztosítások kiköthetik, hogy milyen zár legyen a bejárati ajtón?

A biztosítók, ahogy a nevük is mutatja szeretnek biztosra menni, vagyis ahhoz, hogy a megkötött biztosítás után kár esetén fizessenek vannak kikötéseik és feltételeik is. Így van ez a betörésvédelemnél is. Ahhoz, hogy egy esetleges lakásfeltörés után kifizessék a nekünk járó összeget, a szerződésbe foglaltak alapján, nekünk is meg kell felelnie a benne szereplő követelményeknek. Számos olyan eset létezik, ahol az ügyfél megkötötte a biztosítást, fizette is rendesen, de kár esetén bizony nem látott egy fillért sem.

Ennek pedig a nem megfelelő zár volt az oka. A szerződésekben ugyanis pontosan meghatározzák a biztosítók, hogy milyen zárat fogadnak el, és milyet nem. Ez valahol érthető, hiszen ha silány zár van az ajtón, az felhívás keringőre, vagyis betörésre, és ha mi nem teszünk meg mindent az otthonunk védelme érdekében, akkor a biztosítótól sem várhatjuk el, hogy fizessen nekünk. Sokaknak persze erről nincs tudomása, mert a biztosító munkatársa erről már nem tájékoztatja az ügyfelet, hiszen benne van a szerződésben.

Mindenképp zárat kell cserélnünk a biztosításhoz?

Amikor szerződést kötünk, ez első dolgunk az legyen, hogy jó alaposan átbogarásszuk a feltételeket. Ezekben pontosan meghatározzák, hogy melyik zár felel meg. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az ajtón lévő zár megfelelő, akkor hívjunk szakembert, aki meg fogja tudni állapítani, sőt, akár egy füst alatt ki is cserélheti nekünk egy megfelelőre. De milyen is a megfelelő zár? A szerződésünkben pontosan megfogalmazzák a különböző zártípusokra vonatkozóan a feltételeket, de általánosságban elmondható, hogy MABISZ minősítéssel ellátott zárakat fogadják el.

Ez azt jelenti, hogy zár az MSZ EN 1303 szabvány alapján lett készítve. Ezt a csomagolásokon általában feltűntetik, de ha a szerelő hozza a zárat is, kérjük meg, hogy ilyen kerüljön az ajtóra. A záraknak minden esetben valamilyen fogú védelemmel kell bírniuk, így silány, olcsó vagy rosszabb minőségű zárak nem fognak megfelelni. Persze ezek a feltételek ugyanannyira védik a biztosítót, mint minket, hiszen, ha a megfelelő zár van az ajtón, akkor az komoly elrettentő erő lehet a betörők számára.