zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

A zárfeltörés bűncselekmény vagy hobbi?

Alapvetően erre a kérdés az lenne a legegyszerűbb válasz, hogy bűncselekmény, hiszen ha valaki azon ügyködik akár a szabadidejében, akár mások otthonánál, hogy kinyisson egy zárat, akkor lopni készül. De kép ennél sokkal árnyaltabb. Attól, hogy valaki otthon mindenféle zárat próbál kinyitogatni, az még alapvetően nem, hiszen nem árt vele másoknak. Azt persze nehéz elhinni, hogy ezt a tudást nem azért szerzi meg, hogy a valóságban is kamatoztassa, és mondjuk, arra használja, hogy valaki lakásába bejusson.

Pedig rengetegen hódolnak a zárfeltörés művészetének úgy, hogy sose nem követtek el rablást, ugyanis a zárfeltörés már hazánkban is egy nagyon közkedvelt hobbi. Akik ezt űzik, nem akarnak megkárosítani senkit, mindössze a szellemi kihívás mozgatja őket. Minél bonyolultabb egy zár, ők annál rafináltabb megoldásokat eszelnek ki annak kinyitására. Persze ők sem a leghipermodernebb zárral kezdték a tanulást. Ha szeretnénk mi is kipróbálni, célszerű valami könnyen nyitható rozsdás zárszerkezetet keresni, amit csak a szentlélek tart egybe, és azzal próbálkozni. És ha rákapunk az ízére, jöhetnek a nehezebb feladványok.

Miért hasznos, ha tudunk zárakat kinyitni?

Sosem tudhatjuk, mikor jöhet jól egy ilyen képesség, még akár hasznos is lehet. Egy elveszett kulcs esetén például nem is lenne rossz, ha nem kéne az ajtóba vesztegelnünk, várva a szerelőt, hanem be tudnánk jutni a lakásba. De egy makacs lakat esetén is sem elhanyagolható ez a képesség. Ugyanakkor nem kell feltétlen a gyakorlati hasznát nézni. Aki ilyen jellegű fejtörőkkel tartja karban a szürkeállományát, biztos lehet benne, hogy még idős korában is szellemileg friss lesz.

ajtónyitás, ajtónyitás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

De a zárfeltörő hobbisták nem csak a privát életben lehetnek hasznosak. Aki tud zárat feltörni, az ismeri annak a szerkezetnek a gyenge pontjait, ennél fogva meg tudja mondani, min érdemes javítani, változtatni, ami a zárgyártásban akár kulcsfontosságú információ lehet. Talán meglepő lesz, de a zárfeltörők évente mérettetik meg magukat egy Nemzetközi rendezvényen, ahol a legújabb technikákat leshetik el egymástól, és amit a zárgyártással foglalkozó szakemberek is érdeklődve figyelnek.