ajtónyitás, ajtónyitás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Amit tudni érdemes a zárak olajozásáról

Még a legjobb zárakkal is előfordulhat, hogy akadni kezdenek, vagy nem fordul el bennük a kulcs olyan könnyen, mint eddig. Ilyenkor sokan pánikba esnek, és már számolgatnak, hogy mibe is fog kerülni egy zárcsere. Pedig néha egy kis olajozás is elegendő, és máris jobb lesz a zár, mint újkorában. Persze ezt se szabad csak úgy, hűbelebalázs módjára, bármivel elvégezni, mert jó ötletnek tűnhetnek a házi megoldások, több kárt okozhatunk velük, mint hasznot. A zárak olajozásához speciális megoldások vannak.

Az egyik, a grafitpor. Pár gramm elég, és szinte bármelyik zárszaküzletben vagy barkácsboltban beszerezhető, de egy grafitceruzát is megreszelhetünk, amit otthon találunk, az is tökéletesen meg fog felelni a célnak. A port csak a zár belsejébe kell juttatnunk, ez úgy a legegyszerűbb, ha szétszedjük a zárat. Ha nem akarunk belevágni a szétszerelésbe, akkor a WD-40 vagy a zárolaj is jó alternatíva. Mindegyik könnyen beszerezhető, és szerelés nélkül a zárba juttatható. Ha még ezután is akad a zár, inkább hívjunk szakembert.

zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Mivel nem szabad soha megolajozni egy zárat?

Vannak olyan anyagok, amiket sosem szabad a zárba juttatnunk. Elsőre jó megoldásnak tűnhet a kamrában vagy hűtőben található étolaj, setés zsír vagy olívaolaj, de ezek nemcsak, hogy nem fognak működni, még komoly károkat is okozhatnak a zárbetétben vagy a zárszerkezetben. Az olaj és a zsír bár ideig-óráig megoldja a problémát, de sajnos egy idő után leülepszik, és zöldes massza formájában fog távozni a kulcslyukból, ha távozik egyáltalán, és kiszedni szinte lehetetlen. Valószínű, hogy ebben az esetben tényleg zárcserére lesz szükség.

Ha már megpróbálkoztunk a zsírral, akkor a WD-40 talán még megmentheti a helyzetet. A háztáji szerek alkalmazásán túl, szintén kerülendő a zárak varrógép –és babaolajjal történő olajozása, mert ezek szintén túl sűrűk, és nem lesz tartós az eredmény. Ha hosszú távú megoldást szeretnénk, talán a grafitpor és a zárolaj a legjobb megoldás, és bár sokan ódzkodnak a zárak szétszedésétől, de egy alapos tisztítás csodákat tehet az akadó zárakkal. Természetesen ezt a műveletet is bízhatjuk szakemberre, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy egyedül is menni fog.