zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Hogyan NE olajozzunk zárat?

Valójában a helyes kérdés így hangzik: mivel ne olajozzunk zárat? A zár akadása a leggyakoribb probléma, amit történhet egy zárral. Az akadást mindenki ismeri. Kezdetben csak kicsit szorul az ajtó, később már rángatni kell, és legrosszabb esetben a kulcsfeszegetés hatására a kulcs bele is törik.

Ilyenkor már csak a jószerencse ment meg minket egy komplett zárcserétől. De mit tehetünk, hogy ez ne forduljon el? Hát mi mást, mint hogy időbe megolajozzuk a zárat. Adja is magát a kérdés, hogy mivel tehetjük ezt meg.

Nos, ha azt halljuk, hogy olajozás, akkor az egyértelműnek tűnhet, hogy az olaj lesz a megoldás. Na, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen olaj. Aki gyakorlott háziasszony, neki egyértelműen az olaj az étolajat fogja jelenteni, amiért már szalad is a konyhába. Tételezzük fel, hogy az utolsó adag is elment a pörköltbe.

Olaj nincs, de a zsír is majdnem olyan, ugyanarra használjuk, jó lesz az is. Ez a legrosszabb, amit a zárral tehetünk. Az olaj alatt nem zsírt vagy étolajat kell érteni, hanem valamilyen kenőanyagot, zárolajat, esetleg WD-40-et.

Mi történik, ha mégis étolajjal vagy zsírral próbálkozunk?

Azon túl, hogy a probléma nem fog megoldódni, még komoly károkat is okozhatunk. A zsír képes megülni a zárban, összeállni, később pedig zöldes massza formájában távozni. Ez egyáltalán nem hangzik jól, ugye? Nem is az, mivel így annyira tönkre mehet a zár, hogy valóban csak a zárcsere segíthet.

Olaj esetén nem ennyire nagy a kár, de ha túl bőkezűek vagyunk, akkor még ez a lehetőség is előfordulhat. De mit tegyünk, ha a baj már megtörtént, és valóban zsírral próbáltuk meg megoldani a zár akadását?

Az első, amit megtehetünk, hogy a WD-40 kenőanyaggal teszünk egy próbát. Nemcsak a zár akadását oldhatja meg, de még a trutyit is kiszedheti a zárból, ami a zsírból maradt. Ha ez nem válik be, akkor nem marad hátra más, mint a szerelő számának tárcsázása, aki ha ügyes, valahogyan kitisztítja a zárat, de nagy rá az esély, hogy cserét fog inkább javasolni. Arra is számíthatunk, hogy ellát minket pár olajozási jó tanáccsal, de valószínűleg már mi is tudni fogjuk, hogy mit ne használjunk soha többé.