zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Hogyan tegyük biztonságosabbá otthonunkat?

A hosszú téli esték, hamar sötétedő délutánok és hideg idő miatt kihalt utcák idején érdemes kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnünk saját otthonunk biztonságára. Télen általában megnövekedik a betörések száma, a betörők sokszor kifigyelik a ház lakóinak szokásait, és ha későig dolgoznak, akár már a korán sötétedő délutánok is alkalmat adhatnak nekik.

Ezekre az esetekre jobb előbb felkészülni, megóvni otthonunkat és családunk lelki békéjét egy nagyon kellemetlen helyzet kialakulásától. Ráadásul pár egyszerű lépés és egy előre megtervezett pénzügyi befektetés jelentős anyagi károktól is megkímélhet bennünket.

Otthonunk első védelmi vonala általában a bejárati ajtó, melyre ennél fogva érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni, alaposan átvizsgálni a zár típusát, jelenlegi állapotát. Hiszen lehet, hogy anno egy jobb minőségű ajtóba fektettünk, az évek alatt azonban ez is amortizálódik, elavulhat a technikai is.

Ezen felül érdemes a többi nyílászárót is felülvizsgálni, mennyire stabil anyagból készültek, illetve nem szokásunk-e nyitva hagyni olyan ablakot is, amelyen keresztül esetleg illetéktelenek is bejuthatnak otthonunkba.

A legfontosabb tippek a biztonságos otthonhoz

Nézzünk utána alaposan a bejárati ajtónknak és a hozzá tartozó zárnak. Mennyire erős anyagból készült az ajtó, mennyire könnyű leszedni vagy éppen berúgni? Hány zsanérral kapcsolódik a kerethez, mennyire erős az a keret, ami fogja, illetve a zsanérok, amikkel kapcsolódik?

A bejárati ajtó és a zsanér esetében is acélból készültet érdemes leginkább választani, azzal nem nyúlhatunk mellé. Zárak esetén pedig a több ponton záródó, biztonsági zárbetétek a leginkább ajánlottak, főleg, hogy a biztosítók is csak a biztonsági zárnak minősülő zárbetétek használata mellett térítenek betörések esetén.

A bejárati ajtó ellenőrzése mellett pedig ajánlatos éjszakára az erkélyajtók és nagy méretű ablakok bezárása vagy bukóra állítása. Ezen felül ügyeljünk rá, hogy ne rejtsünk könnyen megtalálható helyre pótkulcsot, így a lábtörlő alatti rész vagy virágtartó sem ajánlatos hely, hiszen ezeket kutatják át először a betörők is.

Inkább tegyük tárcánkba vagy bízzuk rá egy olyan szomszédra, akivel kiemelkedően jó kapcsolatot ápolunk. Ügyeljünk magunk és családunk biztonságára, hogy ne érhessenek bennünket kellemetlen meglepetések.