ajtónyitás, ajtónyitás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Kinek a feladata a zárcsere: a főbérlőé vagy az albérlőé?

Akár albérlők, akár főbérlők vagyunk, ezzel a kérdéssel valószínű, hogy szembesülni fogunk. Amikor új albérletbe költözünk, vagy új bérlőink lesznek, mindenképp meg kell ejteni a zárcserét, hiszen egyik fél sem fog örülni, ha az előző bérlő csak úgy megjelenik, és ki-be járkál, amikor éppen kedve szottyan. Persze előfordulhat, hogy véletlenül ott felejtett valamit, de általában egy régi bérlő nem azért jelenik meg a régi otthonában, mert baráti szándékok vezérlik. Ez ellen a leghatékonyabb védekezés a zárcsere.

De kinek a feladata. A legtöbb főbérlő a régi lakó távozása után azonnal megejti a zárcserét, új bérlőit pedig egy teljesen új zárral fogadja, olyannal, amihez csak neki, illetve az új lakóknak lehet kulcsa. Ez azonban nem minden esetben van így. Ha bérlők vagyunk, érdemes megnézni a zárat, hogy mennyire tűnik újnak a zár vagy legalább a zárbetét. Rá is kérdezhetünk a főbérlőnél, hogy történt-e már zárcsere, mióta kiköltözött a régi lakó. Ha a válasz erre a kérdésre egy határozott nem, akkor érdemes a szerződésbe foglalni, hogy kinek a dolga a zárcsere.

Cserélhet zárat az albérlő?

Albérlőként ragaszkodhatunk hozzá, hogy új zár kerüljön az ajtóra, még akkor is, ha a főbérlő váltig állítja, hogy megtörtént a zárcsere. Ugyanakkor azt is jó, ha tudjuk, hogy csak úgy, önhatalmúlag nem cserélhetjük le a zárat az ajtón a főbérlő tudta, és beleegyezése nélkül. Ezt azért sem célszerű megtenni, mert sok főbérlő köt az albérletére is lakásbiztosítást, ha pedig kicseréljük a zárat, lehet, hogy nem a megfelelő zárat tesszük fel, így egy esetleges betörés esetén nem fog fizetni a biztosító, amivel magunkat és a főbérlőt is megkárosítjuk.

Ha ragaszkodunk a zárcseréhez, érdemes ezt a bérleti szerződésbe foglalni. Kerüljön bele, hogy milyen zár kerülhet fel az ajtóra, és kinek a feladata elvégeztetni, illetve ki állja majd a költségeket. Ha a főbérlő vállalja a zárcserével járó anyagi kiadásokat, de ránk bízza a szakember keresését, akkor mindenképp megbízható emberrel végeztessük el a munkát, és kérjünk számlát, ami bizonyítja majd, hogy a munka valóban elkészült, és hogy mennyibe is került. Minden részletet érdemes tisztázni a későbbi konfliktusok elkerülése érdekében.