zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Kulcs helyett mobiltelefon

Furának tűnhet, de manapság már egyáltalán nem az, hogy a kulcs helyett sokan már mobilt használnak. Jöhetnének persze az olcsó poének, hogy de hát hogyan, a mobil nem fér be a zárba? Nos, valóban nem, de nincs is rá szükség.

A legmodernebb okoszárak már annyira fejlettek, hogy teljes mértékben kulcs nélkül működnek. A mobiltelefon veszi át a kulcs helyét, méghozzá egy applikáció segítségével. Nincs más dolgunk, ha be akarunk menni az otthonunkba, mint odaérinteni a telefont a zárhoz, és az alkalmazás segítségével kinyitni.

Persze az alkalmazást bármelyik családtagunk letöltheti, és már van is kulcsa. Azt is megtehetjük, hogy látogatóknak, vagy a szomszéd néninek ideiglenes engedélyt adunk, amit időkorláthoz kötünk, vagyis csak adott időintervallumban tud bejutni hozzánk, azon kívül nem.

De adhatunk általános jogosultságok, amit bármikor visszavonhatunk. Ez albérletek esetén is ideális megoldás lehet, sőt, akkor is, ha mindjuk Airbnb-n keresztül turistáknak adjuk ki a lakásunk. Attól, hogy az applikáció valaki telefonján rajta van, ahhoz hogy hozzánk bejusson, a mi engedélyünk kell.

Milyen lehetőségek vannak még a kulcsok helyettesítésére?

Persze vannak, akik még ódzkodnak az ilyen sci-fi megoldásoktól, és ezeket még csak a filmeken vagy a könyvek hasábjaink szeretik, a saját otthonunknál még nem. Ilyen esetekben van lehetőség arra, hogy olyan okoszárat vegyünk, ami hibrid módszerrel, vagyis kulccsal is, és mobillal is nyitható. Nem kell feltétlen okostelefon, vannak SMS-re nyíló okoszárak is. Ha szeretnénk teljes egészében kihagyni a mobilunkat a zár nyitásából, vannak bluetooth-szal nyíló megoldások is.

De választhatunk ujjlenyomat olvasóval ellátott fajtát is. Ez is kicsit kémfilmes megoldásnak tűnhet, de biztonságos, és egy valóbon működőképes megoldásról van szó. Az ilyen zárak természetesen nem kizárólag az ujjlenyomatunkkal, hanem kulccsal is működnek.

Bár sokan tartanak az ennyire modern megoldásoktól, de ezek manapság a legbiztonságosabb zárak, így ha már zárcserébe gondolkodunk ezeket is érdemes számításba venni.