zárcsere, zárcsere Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár

Mikor érdemes védőrácsot tenni az ajtóra vagy az ablakra?

A jó zár néha nem elég, sokan szeretnek biztosra menni, és védőrácsot is tetetnek az ajtóra vagy az ablakra. De valóban szükség is van rá? Nos, ha olyan környéken lakunk, ahol gyakori a betörés, vagy társasházban élünk, ahol rengeteg a szomszéd, mi pedig a felét sem ismerjük, akkor nem árt mindenre felkészülni, és plusz védelemmel ellátni az ajtónkat. A társasházakban sokan laknak, és a csökkenő albérletárak miatt pedig sokan az új bérlő is, így nem lehetünk biztosak benne, hogy az emeltünkön bóklászó ismeretlen személy valóban ott lakik, vagy csak felméri a terepet.

Bár a védőrács és a minőségi zár sem garancia, hiszen nincs olyan zár, amit előbb-utóbb ne lehetne feltörni, de komoly elrettentő erővel bírhat. A betörők ugyanis a könnyen nyitható zárakra vadásznak, hiszen egy silányabb minőségű, védelem nélküli zár akár pár másodperc alatt is kinyitható. A drágább, jobb zárak is feltörhetőek, de jóval több időt vesznek igénybe, és lényegesen nagyobb zajjal is járnak. Ezt pedig egy sűrűn lakott társasházban kevesek merik kockáztatni.

Ablakra is tegyünk védőrácsot?

Az ablak védelme is érdekes kérdés. Ha nem alacsony földszintes a lakásról vagy családi házról van szó, lehet, hogy felesleges is egy ablakrács, hiszen zavarhat minket a kilátásban. Amennyiben viszont az ablakunk könnyen hozzáférhető az egyszerű járókelők számára is, érdemes védőrácsban gondolkodni. Főleg a társasházak ablakára kerül ilyen a földszinti lakások esetében, hiszen számos eset tanúskodik arról, hogy így jutottak be az illetéktelen behatolók. A védőrács lehet olyan, amit nyitni lehet, de a legtöbb esetben csak felkerül az ablakra, így hozzáférhetetlenné teszi azt a betörők számára.

Ha új lakásba költözünk, és azt tapasztaljuk, hogy az ablak nem a legjobb állapotban van, vagy rossz a zár rajta, érdemes megfontolni a védőrács beszerelését. Ezek a védőrácsok masszív anyagból készülnek, így nem lehet őket csendben és gyorsan leszedni az ablakról, a betörők nem is szoktak ezzel próbálkozni.