zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Milyen zár kerüljön fel a gyerekszobák ajtajára?

A beltéri szobák zárjai nem szoktak akkor égető kérdést jelenteni. Sokan letudják annyival, hogy feltesznek egy hagyományos BB zárat ajtóra, melyek hagyományos tollas kulccsal működnek, és sok esetben egyetlen kulcs is elegendő.

De valóban elegendő ennyi a gyerekszobák ajtajára is? Nos, meglepődnénk, hogy mennyi lehetőség áll előttünk. Amikor megszületik a baba nem lesz fontos, hogy kulcsra is tudjuk csukni az ajtaját, nem is foglalkozunk majd vele, hogy van-e egyáltalán zár az ajtón.

Később azonban, ahogyan nő a gyerkőc mindenképp oda kell figyelni, mert a totyogók nagyon leleményesek tudnak lenni. Ha nem szeretnénk, hogy véletlenül bezárják magukat, két lehetőségünk van.

Az egyik, hogy eltávolítunk minden kulcsot az ajtókról, nemcsak a gyerekszobák ajtajáról, hanem az összes többi szoba ajtajáról is. A másik lehetőség, hogy vészfunkciós zárat tetetünk az ajtókra, így, ha be is csukja magát a gyerek véletlenül valahova, és hiába marad a zárba a kulcs, kívülről még mindig ki fogjuk tudni nyitni egy másik kulccsal.

Melyik a legideálisabb zár a kamasz gyerekünk szobájára?

A kamaszok szobája már érdekesebb kérdés. A serdülő gyermekünknek valószínűleg már igénye lesz arra, hogy elvonuljon, és esetenként már magára is zárná a szobája ajtaját, hogy a szülő ne zavarhassa.

Érdekes kérdés, hogy ezt mennyire szabad és kell hagyni. A vélemények megoszlanak, természetesen a szülő dönt, mekkora szabadságot ad ebben gyermekének, de ha hajlik arra, hogy a gyerek elvonulhasson, és akár be is zárkózhasson, érdemes jól megválasztani a szoba zárját, hogy baj esetén be lehessen menni.

A már említett vészfunkciós zár is megoldás lehet, hogy akkor is be tudjunk menni, hogy benne felejtik a kulcsot a zárba. Ha viszont ez a veszély nem fenyeget minket, vagy nem szeretnénk vagyonokat költeni egy bonyolultabb zárra, akkor a már szintén említett BB zár is megfelelő lesz, ha minden szobán ilyen zár van, akkor a kulcs is megegyezik, így bármelyik ajtó nyitható lesz. Így ha zárni szeretné a szobáját a gyerek meg tudja tenni, de mi is nyitni tudjuk, ha a szükség úgy hozz.