zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Milyen zár kerüljön idős szeretteink ajtajára?

Amikor kiválasztjuk az ajtózárakat nemcsak a biztonsági szempontokat célszerű figyelembe venni, hanem azt is, kinek az ajtajára kerül. Idősödő szeretteink gyakran bízzák az ilyen feladatokat a fiatalabb családtagokra, akik sokszor csak a betörőket tartják lehetséges kockázatnak. Pedig egy idős rokon estén más szempontokat is figyelembe kell venni. Például azt, hogy mi történik, ha a nagymama vagy a nagybácsi rosszul lesz, nekünk pedig be kellene jutni hozzá, de a kulcsot a zárban hagyja.

Természetesen mondhatjuk, hogy de majd előre figyelmeztetjük a nagyszülőket, hogy ez ne forduljon elő, de ettől függetlenül ez egy lehetséges kockázat. Ahelyett, hogy baj estén szétverjük a zárat, esetleg megpróbálunk az ablakon bejutni, érdemes előre gondolkodni, és olyan zárat tenni a bejárati ajtóra, ahol ez a tényező nem fog gondot okozni. Erre az esetre szokták javasolni a vészfunkciós zárakat. Ilyen zár van például az idősotthonok szobáin is, ahol az időseknek lehetőségük van külön kis lakást kialakítani maguknak.

Mit tud egy vészfunkciós zár?

A vészfunkciós zárak lényege, hogy akkor is ki lehet őket nyitni, ha az zárban benne felejtették a kulcsot. Az vészfunkciós zárakban egy duplakuplungos zárszerkezet található, melyben a rugó lehetővé teszi, hogy egyidejűleg a zár mindkét oldalán kulcsot tehessünk a zárba. Ennek segítségével akkor is ki fogjuk nyitni kívülről az ajtót, ha a másik oldalon véletlenül benne felejtették a másik kulcsot. Ez nagy segítség lehet a számunkra, ha az idős rokonainkról van szó, mert így bármilyen baj esetén ki fogjuk tudni nyitni az ajtót.

Arra és érdemes figyelni, hogy például ajtóláncot ne szereljünk fel, inkább a vészfunkciós zár legyen minél több zárfeltörő módszer elleni védelemmel ellátva. Így garantáljuk az idős rokonunk biztonságát, és a lehetőséget is, hogy baj esetén a lehető leghamarabb intézkedhessünk. A kisgyerekes családok esetén is érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, főleg akkor, ha hajlamosak vagyunk a zárban felejteni a kulcsot, és úgy levinni például a szemetet. Ez főleg lakások esetén okozhat gondot, itt is érdemes ezt a lehetőséget megfontolni.