zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Tényleg zárat kell cserélni, hogy érvényes legyen a lakásbiztosításunk?

A betörések száma évről évre nő Magyarországon, ezért szinte mindenkinek van már lakásbiztosítása, hiszen ha a bűncselekményt nem tudjuk megakadályozni, legalább anyagilag biztosítva legyünk ilyen esetekre. Sokan a szerződés megkötésével le is tudják a dolgot, és nem gondolnak arra, hogy a biztosítás meglétének nem csak az aláírás és a fizetés a feltétele. A biztosítók ki szokták kötni, hogy milyen védelemmel legyenek ellátva a lakások vagy az otthonok, és ha ezek nem teljesülnek, a biztosító nem fog nekünk kár esetén fizetni.

Ilyen feltétel többek között a megfelelő zárak megléte. Hogy milyen zárra is van szükség, az a szerződésünk úgymond apró betűs részében keresendő, de megtalálható a MABISZ lakásbiztosítási útmutatót, illetve a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban, amely mindenre kitér ezzel a témával kapcsolatban. A biztosítók szeretnek biztosra menni, és kerülik a kockázatot, és ha nem védjük a lakásunkat legalább alap szinten, az bizony komoly kockázatot jelent a biztosítók számára.

Milyen zárakat fogad el a biztosító?

Mivel a zárak nagyban hozzájárulnak a lakás biztonságához, és a betörők is ezeknek a gyengeségét használják ki, ezért a biztosítók olyan zárakat fogadnak csak el, melyek rendelkeznek MABISZ minősítéssel, vagyis megfelelnek a MSZ EN 1303 szabványnak. A MABISZ lakásbiztosítási útmutatójában részletesen kitér arra, hogy milyen típusú zár, milyen védelemmel ellátva felel meg. A leírás nagyon részletes, mindenfajta zárra találunk leírást. A bevéső zárakat fúrásvédelemmel kell ellátni, legalább 60 HRC keménységű fúrásvédő lappal kell rendelkeznie.

ajtónyitás, ajtónyitás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

A lamellás szerkezetű záraknál csak a kéttollú kulccsal működő, és legalább 6 lamella zár az elfogadható, más típus esetén a biztosító nem fog téríteni egy esetleges betörés esetén. Ezen felül a zárszerkezeteknél fontos szempont, hogy reteszvas visszatolását megakadályozó védelemmel legyenek ellátva. Külön feltételek vonatkoznak a hevederzárakra is. A hengerzárbetéteknek ugyanúgy meg kell felelniük az MSZ EN 1303 szabványnak. Általában az öt csapos, a rotoros, illetve a mágneszárbetét fogadható el.