Beletört a kulcs a zárba! Mit NE tegyünk?

Sokakkal megesett már, hogy bár akadt a zár, nem volt annyira vészes a dolgot, hogy szerelőt hívjunk, kicsit feszegettük az ajtót, de ennyi belefért a reggeli vagy a délutáni rutinba. Ám egy nap a feszegetés eredménye az lett, hogy a kulcs egyik fele a kezünkben, a másik viszont a zárban maradt. Ha a kulcs a zárba törik, az sosem jelent jót, ám mindig van megoldás. Vannak azonban olyan megoldások, amik bár jónak tűnnek, de nem érdemes őket kipróbálni. De lássuk is, hogy mit nem szabad tennünk, ha a kulcsot a zárba törtünk.

A legfontosabb, hogy ne kezdjük el piszkálni a zárat. Ha magunk próbáljuk meg kiszedni a törött darabot, akkor biztosan meg fog sérülni a zár. Ami szintén rossz megoldás, ha úgy döntünk, kulcstörés ide vagy oda, mi kinyitjuk az ajtót, és berúgni vagy vállal bedönteni szeretnénk. Ez több szempontból is rossz ötlet. Ha sikerrel járunk, és berúgjuk, vagy bedöntjük az ajtót, akkor nemcsak új zárra, de nagy eséllyel új ajtóra is szükség lesz. Ha pedig nem járunk sikerrel, akkor pedig nagy rá az esély, hogy megsérülünk, bár ennek a veszélye akkor is fennáll, ha a ténykedésünk sikeres lesz. Egy válltörést nem érdemes kockáztatni egy törött kulcs miatt.

Egyetlen olyan megoldás van, ami működhet: hívjuk a zárszerelőt

A zárszerelő számát tárcsázni az egyetlen működőképes megoldás, hiszen ebben az esetben van a legnagyobb esélyünk arra, hogy a zár még menthető legyen. A zárszerelő fel fogja mérni a helyzetet, és fel fogja nekünk ajánlani a lehetőségeinket. Az egyik, hogy kicseréli a zárat, vagy a zárbetétet, ha a zár többi része nem sérült, és kész is vagyunk. Ha nagyon ragaszkodunk hozzá, hogy szeretnénk megtartani a régi zárat, és csak a kulcsdarab kerüljön ki a zárból a szerelő ezt is meg tudja tenni, ugyanakkor nem biztos, hogy ez kifizetődő lesz.

Ha a zár amúgy is akadt, és ezért tört bele a kulcs, akkor a zárcsere a legjobb megoldás. Ha mondjuk a kulcs volt deformált, és ez okozta a törést, akkor a zár menthető lehet, de nincs ár garancia, hogy nem sérült meg a kulcstörés következtében. Ráadásul ez hosszadalmasabb folyamat, mint egy szimpla zárbetétcsere.