zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Így válassz új zárat a bejárati ajtóra!

Amikor új zárba gondolkodunk a bejárati ajtóra, az elsődleges szempont mindig a biztonság legyen. Bár feltörhetetlen zár nem létezik, azért az mindenképp igaz, hogy egy minőségi, védelemmel ellátott zárat nehezebb feltörni, ennek értelmében kevesebb betörő is próbálkozik meg vele, már ha hihetünk a statisztikáknak. De a statisztikákon túl a biztosító is minőségi, védett zárat vár el, és ha van lakásbiztosításunk, akkor mindenképp lapozgassuk át a MABISZ útmutatóját, már ami a zárakra vonatkozik, mert egy zárcserével el is bukhatjuk a kártérítést.

Azt is érdemes megfontolni, hogy kik laknak velünk, idősek, esetleg gyerekek. Ez ugyanis azért lehet fontos, mert ez a két korosztály hajlamos a zárban hagyni a kulcsot, ami így ugyebár kívülről nem mindig lesz nyitható. Ha azonban vészfunkciós zárat választunk, akkor ettől nem kell tartani, mert egyszerre két kulccsal is tud működni. A zárválasztás nem túl bonyolult feladat, de mindenképp megér egy kis odafigyelést, hogy biztonságba tudhassuk szeretteinket, és nem utolsó sorban az értékeinket.

Ki szerelje fel: mi vagy a szerelő?

A zárcsere másik sarkalatos kérdése, hogy ki végezze el. Sokan belevágnak, felteszik, aztán pedig meglepődnek, ha feltöri valaki. Akkor persze sopánkodnak, hogy nem érte meg az árát a minőségi zár, pedig még védelemmel is el volt látva. Igen ám, de ha például a zárbetét pár millimétert kilóg, már ár lehet fogni fogóval, és csak egy mozdulat, már meg is roppant, az ajtó pedig nyitva is van. A rossz szerelés következtében a minőségi zár is elveszíti az előnyét, így érdemes megfontolni, hogy inkább a szerelő végezze el a munkát.

A szerelő költségén nem érdemes spórolni, mert gondoljunk bele, hogy kit veszíthetünk. Ha betörnek, akkor nem pár ezer forint kárunk keletkezik, hanem jóval több, a biztosító pedig nem is biztos, hogy fizet. Kártérítés előtt ugyanis kijön egy ellenőr, hogy megnézze, valóban eleget tettünk-e a feltételeknek, és ha azt tapasztalja, hogy a zár nem megfelelően volt feltéve, megtagadhatja a kártérítést.