zárcsere, zárcsere Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár

Védelemmel ellátott zárak

A betörések száma egyre jobban megszaporodott hazánkban is az utóbbi években. Az olcsóbb vagy egyszerűbb zárak nem igazán védenek semmitől, pár másodperc alatt fel lehet őket törni. Érdemes védelemmel ellátott zárra cserélni a régi zárainkat. De milyen védelemmel látják el őket, és mi ellen védenek? A mai zárakat már számos betörési módszer ellen felvértezik, választhatunk egyféle védelemmel ellátott zárat, de a védelmi mechanizmusok kombinálásával számos behatolási típus ellen is megvédhetjük otthonunkat egy minőségi zár beszerelésével.

A zárakat törés, maghúzás, fúrás, savazás és ütés ellenni védelemmel szokták ellátni. A savazás lényegében azt jelenti, hogy valamilyen maró folyadékkal próbálják meggyengíteni a zárat. Ez a megnevezés ugyan jól hangzik a zár csomagolásán, de a szakértők szerint ilyen betörési módszerrel csak elvétve találkoznak, mivel ez egy nagyon időigényes folyamat lenne. Persze vannak olyan esetek, hogy ez tényleg releváns igény egy zár esetében, és ha fennáll a veszélye az ilyen betörésnek, vagy olyan helyen van az ajtó, ahol vegyszerek gyengíthetik, érdemes lehet ilyen védelemmel ellátott zárban gondolkodni.

zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Milyen védelemmel ellátott zárat vegyünk?

A zártörés, a maghúzás, a fúrás és az ütés gyakori betörési módszerek. Természetesen zárfajtától függ, hogy épp mit alkalmaznak a behatolók. A zártörés lényege, hogy a zárbetét kiálló részére egy erős fogóval ráfognak, majd törik el vagy leszakítják. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy a zárbetét méretét helyesen választjuk meg, tehát a zárbetét nem lóg ki az ajtó síkjából 3 mm-nél hosszabban, mert így nem lesz mire ráfogni. Emellett a zárbetét plusz megerősítésként fémből készült hidakat is be lehet építeni a zárba.

A fúrásvédelem, ahogy a neve is mutatja a fúrásos módszer ellen nyújt védelmet, amit egyébként egy hagyományos fúróval is el lehet követni. A fúrásvédelemmel ellátott zárakat keményebb fémből készült csapokkal látják el, de léteznek acélmagos csapokkal ellátott fajták is. Jó, ha tudjuk, hogy ezek sem állnak ellen a fúrásnak a végtelenségig, de nagyban megnehezítik a bejutást. A maghúzáshoz speciális célszerszám kell. A maghúzás elleni védelem esetén is acél külső és belső csapokkal látják el a zárat. Általában a minőségi zárak már több védelmi mechanizmus kombinálásával készülnek, érdemes ilyet beszereznünk.