zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Zárjavítás házilag?

Ha akad a zár, vagy kicsit nyikorog az ajtó, nem kell rögtön szerelőért kiáltani. Az egyszerűbb zárral kapcsolatos problémákat házilag is könnyedén megoldhatjuk. Persze nem mindent lehet szakember nélkül is orvosolni. Kulcsvesztés esetén, vagy bonyolultabb zárcserekor inkább hívjunk szakértőt, de ha rendelkezünk némi műszaki ismerettel és érzékkel, néhány zárgondot mi is megoldhatunk. Ilyen problémák lehetnek a zár akadása, kiszáradása, a nehezen záródó ajtó vagy akár egy egyszerűbb zárbetét csere. A zárbetétcserénél jó, ha tudjuk, hogy csak akkor próbálkozzunk vele, ha legalább egy kulcs a rendelkezésünkre áll.

Ha nehezen záródik az ajtó, azt a leggyakoribb esetben az ajtó vetemedése okozza. Ilyenkor a zárnyelv nem akad be a megfelelő helyre, vagy nagyon gyengén akad, ezért az ajtó nem záródik rendesen. Ebben az esetben mindössze az ajtó beállításán kell változtatni. A rögzítő csavarokat is érdemes ellenőrizni, és esetleg kicserélni, mivel ha nem megfelelően illeszkednek, okozhatnak problémákat a nyitás vagy zárás során. Ezeknek a problémáknak a megoldásához nincs szükség másra, mint egy csavarhúzóra.

zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Szabad olajozni a zárat vagy sem?

Sok helyen olvashatjuk, hogy a zárakat tilos olajozni, és a szakemberek sem javasolják, ugyanakkor rengeteg cikk szól arról, hogy ennek az ellenkezője igaz. A valóság valahol a kettő között keresendő. Ha semmi baja sincs az ajtónknak, védve van a portól és az időjárás viszontagságaitól, akkor nem szükséges kenésről gondoskodnunk, különösen nem olyan házi megoldásokkal, mint az étolaj vagy a zsír. Ezeket baj esetén sem tanácsos használni. Ugyanakkor, ha akad a zár, annak az lehet az oka, hogy az alkatrészek szárazon mozognak, és az ilyen koszáradást mindenképp olajozással lehet orvosolni.

Ha szárazon dolgoznak a berendezés elemei, akkor hamarabb elkopnak, elhasználódnak, ami a zár korai cseréjéhez vezethet, ezért célszerű évente egy-két alkalommal kenésről gondoskodni. Ehhez speciális zárolajozó spray-t használjunk, esetleg grafitport, amit bármelyik zárszaküzletben könnyedén beszerezhetünk. A WD-40 is jó megoldás lehet, ha mást nem tudunk beszerezni. Az zárolajozó spray-k és a WD-40 is rendelkeznek egy kis csővel, ami az anyag zárba juttatását segíti. Figyeljünk rá, hogy ne használjunk sokat a kenőanyagokból, és a felesleget mindig töröljük le.