zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

A zárak és a kulcsok hihetetlen története

Ma már magától értetődő dolog, hogy otthonunkat és más épületünket is zárjuk. Ma már az alap felszereltség részét képezik a különböző zárszerkezetek nem csak a külső ajtóknál, de a lakásban található benti szobák ajtajainál is. A zárak azonban hosszú utat tettek meg, még elértek mai, kiforrott és hétköznapi használatba fogott kialakításukig. A legrégebbi zárakat már az ókori egyiptomi társadalmakban is használták, bár akkor még csak belső használatra, mintegy a hevederzárszerűen, az ajtók belső oldalán.

Később tovább fejlődtek a zárak és már kívülről is nyithatóvá és zárhatóvá váltak. Nyilván, az ekkori kezdetleges zárak még nem voltak olyan fejlettek, mint a ma ismert szerkezetek, ezek inkább reteszszerű megoldások voltak, mégis első lépés volt a saját birtok megóvása és az idegenek kizárása felé. Egyes feljegyzések arról tanúskodnak, hogy Egyiptomban, több mint 4000 évvel ezelőtt is készültek már fából zárak, amelyek már kulcsot is használtak. A legkorábbi ismert zárszerkezetet Ninive ősi romjai között tárták fel.

Régen még státusz szimbólum volt, ma már hétköznapi tárgy

Ahogy olyan sok, ma ismert hétköznapunkban használt tárgy, úgy a zárak is kezdetben csak a rangos, tehetős előkelőségek és nemesek kiváltsága volt. A Római Birodalomban egyenértékű volt az ékszerekkel és sokan csupán státusszimbólumként tekintettek a nyitáshoz szükséges kulcsokra. A fejlődés aztán azt eredményezte, hogy a fát a sárgaréz váltotta fel így kialakult a csapó-zár, majd a zárbetét is. A 18. században aztán megjelentek a fordulatos zárakat is, amelyek a ma is ismert zárszerkezetek alapjául szolgáltak a későbbiek során.

zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Ezeket a fejlesztéseket szépen követték sorra a retesz melletti elzáró, a kilincsnyelv és végül megjelentek az érzékelős zárak is. Az igazi áttörést 1873-ban értük el, amikor is feltalálták a cserélhető kulcsos kombinációs zárat. A feltaláló James Sargent nevét minden zárszervizes munkatárs ismeri. A 20 századtól pedig egyre több modern, elektronikus és okos zár is napvilágot látott, amelyek egy újabb korát hozták el a zárszerkezeteknek.