zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Több száz éves zárakat és lakatokat nézhet meg a nagyérdemű

A zárak történelmébe kaphattunk bepillantást azon a kiállításon, amely egészen 2018. május 27-ig várta az érdeklődőket. Nem csak a szakma nagyjai számára értékes és érdekes ez a tárlat, hanem a magánszemélyek számára is. A több száz éves lakatok és zárak visszakalauzoltak bennünket abba a korba, amikor még igazi kézműves terméknek számítottak a kovácsok által kreált szerkezetek. Ezek az igazi mesterművek a mai trezorok elődei voltak és kivétel nélkül mindegyikük a mai napig üzemképes.

A nagy a turisztikai főpályaudvaron látható tárlat, mint tavasznyitó kiállítás keltette fel a vendégek érdeklődését. Az érdekes és látványos zár kiállítás után már a szakma nagyjai és a műgyűjtők is érdeklődtek, de a kicsiktől a nagyokig mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A zárszervizek munkatársai és alkalmazottai is csodálattal tekintenek egy-egy példányra, amely működési elve igazi kuriózumnak számít a mai napig. Ezeket a zárakat, aki nem ismerte, még kulccsal sem volt képes kinyitni.

Testközelbe került a múlt egy darabkája

A kiállítási zárak között találni olyat is, amelyeknél az ajtó félfába akár 6-8 lyukat is belefúrtak, hogy megnehezítsék a betörők és a tolvajok dolgát. Jellemzően a pincés gazdák használták ezeket a zárakat. A kiállításon több, mint száz különböző zár, lakat és béklyó található és vannak köztük olyan darabok is, melyek több mint háromszáz évesek. A kiállított zárszerkezetek között nincs két egyforma darab és mindegyiknek különleges sajátossága van, ami bonyolulttá teszi a kinyitást.

zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

A kulcs, a lakat és a zár köré épülő kiállítás nem csak ipari és művészeti, de történelmi és szakmai szempontból is lenyűgöző volt. Ez az egyedi gyűjtemény teljesen más, mint a ma használatos hengerzárak, amelyeket egy jó zárszerviz pillanatok alatt kicserél. Ezek a példányok még logikával működtek, hogy még a profi zártörők dolgát is megnehezítsék. Reméljük, még sok hasonló témájú kiállításra lesz lehetőségünk a közeljövőben is eljutni!