zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Miért ne cseréljünk zárat házilag?

A csináld magad mozgalom reneszánszát éljük. Lassan már minden meg lehet oldani szakember nélkül is, hiszen rengeteg videó és cikk foglalkozik a házi szereléssel vagy barkácsolással. A zárcserét is sok megpróbálják, hiszen nem tűnik túl bonyolult feladatnak. A szakemberek mégis óva intenek minket ettől, mert mégis csak az otthonunk biztonságáról van szó. Nem szabad ezt félvállról venni, mivel egy házi beszereléssel több kárt tudunk okozni, mint hasznot, ha nem megfelelően végezzük el.

Legtöbb esetben rossz zárat választanak az ajtóba. Ezt a hibát elég nehéz helyrehozni, pláne, ha magunk állunk neki a zár helyét megigazítani fúróval. Ezért fontos a pontos mérés, amit egy szakember jobb tud elvégezni, mint mi magunk. Olyan méreteket is figyelembe vesz, ami nekünk eszünkbe sem jutna. Egy zár zárszerkezetből, zárbetétből és kilincsből áll. Hogy ezekből mind-mind a megfelelő méretű és egymáshoz passzolót is tudjunk választani, lehet, hogy a barkácsbolt eladójának segítsége is kevés lesz.

Mit tud a szakember, amit mi nem?

Először is azt, hogy milyen méretekre lesz szükségünk. A zár szélességének, magasságának és mélységének megmérése a megfelelő zár kiválasztásához még koránt sem lesz elegendő. Rengeteg már méret is kell, mint például kilincslyuk előlaptól való távolsága, zártest mérete, előlap szélessége és még pár olyan adat, amit a szakember tudni fog, de mi nem. Az internetes cikkek sem teljesen pontosak, ráadásul az írójuk nem is fog minket a zárcsere előtt felkeresni, hogy segítsen mérni.

ajtónyitás, ajtónyitás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Figyelembe kell vennünk azt is, hogy szögletes vagy lekerekített formájú zárszerkezetről van-e szó. Attól, hogy valami hasonlónak tűnik, mint ami nekünk van, még nem biztos, hogy ugyanolyan is. Bár túl sok speciális eszközt nem igényel egy zárcsere, hiszen fúrója, vésője és csavarhúzója szinte mindenkinek van, azért mégis érdemes szakember segítségét kérnünk. Ma már egy zárcsere nem jár nagy költségekkel, és a hozzáértők viszonylag rövid időn belül meg is oldják. Persze, ha a kerti fészerre szeretnénk zárat fabrikálni, ahol csak a virágládákat, meg pár értéktelenebb dolgot tartunk, azzal tehetünk egy próbát, de az otthonunk védelmét inkább szakértő kezekre bízzuk.