zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Tippek arra az esetre, ha akadna a zár

Sokunkkal előfordult már, hogy meggyűlt a bajunk egy ajtóval, ami szorult vagy akadt, és hiába próbáltuk elfordítani a kulcsot, nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, ne kapjunk rögtön a telefonhoz a legközelebbi szerelő száma után kutatva. Néhány egyszerű trükk segítségével magunk is megoldhatjuk a problémát. Először mindig a kulcsot nézzük meg, nem sérült-e meg vagy görbült el. A kulcsok mindig puhább anyagból készülnek, mint a zárak, így hamarabb kopnak, karcolódnak vagy deformálódnak.

Ha a kulcsunknak nincs baja, jöhet a zár ellenőrzése. Ha azt is épnek találjuk, lehet egy kis olajozás meg tudja oldani a problémát. Aki olyan profi, hogy speciális zárolajat tart otthon, bátran használja, de mivel legtöbben nem rendelkezünk ilyesmivel, helyettesítsük inkább parafinnal. Sokan egyből az étolajat vagy a zsírt kapják le a polcról, de ezzel többet árthatnak, mint használnak. A parafin könnyen beszerezhető, nem drága, és sokkal hatékonyabb megoldás. Először a kulcsot tisztítsuk meg vízzel, majd száradás után paraffinnal.

ajtónyitás, ajtónyitás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Ha nem merjük szétszedni a zárat, jöhet a grafitpor

Ha az olajozás sem hozott eredményt, tehetünk egy próbát azzal, hogy szétszedjük a zárat, és azt is alaposan megtisztítjuk. Egy csavarhúzó segítségével könnyedén kivehetjük a zárszerkezetet, és ugyanilyen könnyen vissza is tehetjük egy alapos tisztítás után. Ebben az esetben is inkább paraffinnal próbálkozzunk, mert így javíthatjuk a zár működését. De tehetünk egy próbát a WD-40 nevezetű kenőanyag spray-vel. Nem csak a zár akadását szüntetheti meg, de alaposan tisztít is, hiszen egy nagyon jó zsíroldó anyagról van szó.

Abban az esetben, ha cilinderzár van az ajtónkon, ne próbálkozzunk olajozással, inkább grafitporral. Ez is ugyanolyan könnyen beszerezhető a barkácsboltból vagy a zárszaküzletből, de akár az otthoni grafit ceruza hegyének lereszelésével is hozzájuthatunk. A zárat nem lehet teljesen kiszedni, nem is szükséges. Óvatosan kell a port beleszórni, így megszüntethetjük az akadást. Ezt a műveletet a zár akadásától függetlenül is érdemes megcsinálni, mert így megakadályozzuk, hogy idő előtt elkopjon a szerkezet.