zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Mit tud a zárszerelő, amit egy laikus nem, avagy mikor érdemes inkább szerelőre bízni a zárat?

A zárszerelőt nem szeretjük hívni, mert egyrészt ha ezt kell tennünk, akkor valószínűleg gond van, másrészt előre félünk, hogy ez a gond mennyibe is fog majd nekünk kerülni. Sokan ezért inkább a csináld magad elvet követik, és megpróbálkoznak maguk megjavítani vagy kicserélni a zárat, pedig sokkal jobban járunk, ha ezzel nem próbálkozunk. Ennek természetese több oka is van, egyrészt biztonsági, másrészt hatékonysági szempontokból Bár félünk a szerelőtől, de vannak esetek, amikor elkerülhetetlen, hogy szakember segítségét kérjük.

Az egyik ilyen helyzet, ha valami baj történik a zárral. A zár eltörhet, a kulcs beszorulhat, beletörhet, a zár akadhat, de az is megeshet, hogy a kulcsot veszítjük el, és csak tétlenül toporgunk az ajtóban várva, hogy jöjjön valaki, aki kinyitja. Ez utóbbi esetben, csak akkor lesz szükség szerelőre, ha nincs sehol pótkulcs, és senki sem fog tudni a segítségünkre sietni egy másik kulccsal. Aki már előre azon aggodalmaskodik, hogy zárat fog cserélni a szerelő, azok megnyugodhatnak, a zárszerelő nemcsak a zárcseréhez ért, hanem a javításhoz és zárnyitáshoz is, így ha menthető a zár, és ezt kérjük, akkor segíteni fog ebben is.

Nemcsak vészhelyzet esetén hívhatunk zárszerelőt

Vannak esetek, amikor baj nincs, de zárcserére van szükség. Számos ilyen eset létezik, költözés, szakítás, válás, kulcsvesztés stb., ami indokol egy zárcserét. Természetesen zárat cserélni nemcsak a szerelő tud, hanem akár mi is, ugyanakkor egy bonyolultabb vagy biztonsági zárat, már nem biztos, hogy szakszerűen fel tudunk szerelni. Emiatt pedig érdemes ezt a munkát szakemberre bízni. Számos olyan módszer van ugyanis, amivel fel lehet törni egy zárat, és ezek közül előkelő helyen szerepelnek azok, amelyek a rossz szerelés következtében végezhetőek el.

Ilyen például a zártörés, aminek a lényege, hogy a kilógó zárbetétre fog rá a betörő egy fogóval, és így roppantja meg. Ez pedig csak akkor fordul elő, ha nem a megfelelő méretű zárbetét kerül fel, vagy nem megfelelően kerül felszerelésre.