zárjavítás, zárjavítás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Zárkarbantartási rémtörténetek! Igazak vagy csak városi legenda?

Számos olyan cikk kering a neten, ami arról szól, hogyan olajozott valaki úgy zárat, hogy azt aztán végleg tönkretette. Ilyenkor persze sokan elgondolkodnak, hogy tényleg megtörtént, vagy csak amolyan városi legenda, amit mesélünk, mert az ismerős ismerősének az ismerősével történt, vagy valóban történtek ilyen esetek.

Az egyik ilyen zárkarbantartási rémtörténet arról szól, hogy valaki olajjal, vagy épp zsírral próbálta megolajozni a zárat, a végén pedig zárcsere lett a vége a műveletnek. De ez valóban megtörtént bárkivel is?

Nos, a valóság az, hogy igen. Sokan az olajozás szó hallatán még mindig a konyhában keresik a megoldást, vagyis az olajat. Ha pedig nincs olaj, akkor jó lesz a zsír is, hiszen az majdnem olaj, nemde? Bár a zsír olaj helyett jól tud működni az ételekben, a zár esetében már nem annyira. Különösen úgy nem, hogy maga az étolaj vagy az olívaolaj sem a legjobb kenőanyag, ha zárakról van szó. Ennek ellenére még mindig akadnak olyanok, akik ezzel a módszerrel próbálják biztosítani a zár számára a megfelelő kenést.

Mit tehetünk, ha már zsírt kentünk a zárba?

Ha már elkövettük azt a hibát, hogy zsírt kentünk a zárba, akkor sincs még veszve semmi, ugyanis a probléma kis szerencsével még orvosolható. A zsír hajlamos megszilárdulni a zárban, majd egy kis idő múlva zöldes trutyi formájában távozni belőle. Rosszabb esetben nem is távozik, csak egyszerűen beleköt, a kulcs pedig nem fog működni rendesen. Ilyen esetben megpróbálhatjuk eltávolítani a zsírt, mégpedig WD-40 kenőanyag segítségével. Ez az anyag nemcsak arra jó, hogy a megfelelő kenést biztosítsuk a zár számára, hanem arra is, hogy a zárban lévő koszt, ez esetben a zsírt eltávolítsuk.

Ha viszont nincs szerencsénk, és már a WD-40 sem használ, akkor sajnos megúszhatatlan a zárcsere. A zsírt nem lehet más módon eltávolítani, de ha már akkora a kár, hogy a zsír eltávolítása után sem működik megfelelően a zár, akkor sajnos nem marad más megoldás. Ha zárat olajozunk, sose zsírral vagy olajjal tegyük, mert csak rosszul járhatunk.