ajtónyitás, ajtónyitás Kaposvár, zárszerviz, zárszerviz Kaposvár, zárszervíz, zárszervíz Kaposvár, zárszerviz Kaposvár

Új lakás, új zár, na de minden esetben?

Vannak esetek, amikor zárat, de minimum zárbetétet kell cserélni. Az egyik ilyen eset az, ha új lakásba költözünk. Ha vettünk egy használt lakást, akkor az ugyebár valakié, tehát kulcsa van hozzá, ráadásul nemcsak neki, hanem a családja többi tagjának is. Ez eddig rendben is van, hiszen teljesen normális, hogy a családtagok kulccsal rendelkeznek. Amikor eladásra kerül egy ingatlan, akkor már az adásvételi szerződésben beírásra kerül, hogy hány kulcs is tartozik az ingatlanhoz, és hogy ezek az átadáskor át is kerülnek az új tulajdonoshoz.

Ugyanakkor sosem lehetünk benne egészen biztosak, hogy ez valóban így is történt. Mi van akkor, ha valamelyik rokon nem adta át a kulcsát, vagy a tulaj másoltatott egyet, csak, hogy az ott maradt holmijáért vissza tudjon menni, amikor éppen kedve szottyan. Az is megeshet, hogy egyáltalán nem a saját holmijáért megy, hanem a mi dolgaink érdeklik, és mivel kulccsal megy be, így nem is lehet betörésnek tekinteni, sőt, előfordulhat, hogy sokáig észre sem vesszük, hogy valami hiányzik, hiszen most költöztünk. Érdemes tehát a költözést követően azonnal új zárat vagy minimum zárbetétet cseréltetni, hogy ettől ne kelljen tartanunk.

Miért kell akkor is zárat vagy zárbetétet cserélni, ha újépítésű lakásról van szó?

Amikor újépítésű lakásról van szó, akkor viszont sokan nem cserélnek zárat, se zárbetétet. Hiszen miért is kellene, a ház vadonatúj, nem lakott benne senki, és elvileg nincs is másnak hozzá kulcsa. De valóban így van ez? Nos, amíg készül a ház, addig csak az építtetőnek lesz hozzá kulcsa, de azt sosem tudhatjuk, hogy az építésvezető vagy valamilyen ott dolgozó nem másolt-e véletlenül magának egy kulcsot, és amikor már beköltöztünk, nem tér-e vissza. Ha ez megtörténik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem egy itt felejtett szerszámért fog visszatérni.

Ez persze sokak számára nem tűnik valószínűnek, pedig megeshet, és a saját biztonságunk érdekében érdemes legalább a zárbetétet kicserélni, hogy a régi kulcs ne nyissa az ajtót. Ha több zár is van, akkor legalább egyet cseréljünk le, azt pedig mindig zárjuk, ha nem tartózkodunk éppen otthon.